| Print deze pagina |

 

Januari 2005 April 2005 Juli 2005 (vakantie) Oktober 2005
Februari 2005 Mei 2005 Augustus 2005 (vakantie) November 2005
Maart 2005 Juni 2005 September 2005 December 2005

 

November 2005

 

Cyber-school: haal het meeste uit het spel en win!

Naar boven

Ga naar de website van de CyberschoolStichting ICT op School heeft in samenwerking met Kennisnet en het Ministerie van Onderwijs het Cyberschoolspel ontwikkeld. In het spel komt u verschillende initiatieven tegen die u op ideeën kunnen brengen over de integratie van ICT in het onderwijs. Het doel van Cyber-school is om met ICT zoveel mogelijk projecten te realiseren. Dat kan door een efficiënte inzet van uw middelen. Lees meer...

 

 

SBO De Octaaf en Op Maat platform winnen Kennisrotonde

Naar boven

Ieder jaar reikt de Kennisrotonde de zogenaamde Goed Gejat-prijs en de Kennisdeler-prijs uit. Dit jaar zijn de prijzen gewonnen door SBO De Octaaf en Op Maat platform. Volgens de jury heeft SBO De Octaaf zeer goed gebruik gemaakt van ICT-kennis en ervaring van andere scholen. Zo bereidde men zich grondig voor op de aanschaf en het gebruik van ICT door onder andere een Engelse basisschool te bezoeken, de directie te interviewen en door ‘mee te lopen’ op andere scholen. Op Maat Platform, een samenwerkingsverband van 6 mytylscholen, is slim bezig met het delen van op maat gemaakte ICT-kennis. Het gaat hier om softwareapplicaties speciaal ontwikkeld door het platform voor cognitief laagfunctionerende kinderen. Men vindt de commerciële software vaak te druk, ingewikkeld of te kinderachtig. De ontwikkelde software is veel aansprekender en wordt op een laagdrempelige manier beschikbaar gesteld voor alle scholen. Beide instellingen hebben een cheque van € 2.500 in ontvangst mogen nemen.

 

 

Vier Utrechtse studenten winnen ThinkQuest

Naar boven

Ga naar de site van ThinkQuestDe jaarlijkse webstrijd voor studenten en docenten is dit jaar gewonnen door 4 studenten uit Utrecht met het website 'Een leven lang dromen'. De 19-jarige student psychologie Theo van der Zee (teamleider) kreeg de cheque van 5000 euro uitgereikt op 19 november jl. in het Huis van de Toekomst te Rosmalen. Samen met zijn teamgenoot Robin Poort (student Grafisch Lyceum) valt hij al jaren in de prijzen.

 

 

Test uw ICT-vaardigheden

Naar boven

Kennisnet heeft in samenwerking met het CITO en ECDL een zogenaamde QuickScan ontwikkeld om leraren te toetsen op hun digitale vaardigheden. Deze toets is gebaseerd op de ECDL-eindtermen. Dit is de internationale standaard aanbevolen door de Europese Commissie. Met deze Quickscan kunnen leraren snel inzicht krijgen in hun ICT-vaardigheden. Elke toets kent 30 vragen en gaat over het gebruik van Windows, Word, Excel, Powerpoint en Internet en e-mail. Meer informatie kunt u vinden op de speciale site van Kennisnet.

 

 

Win een digitale camera

Naar boven

Wilt u een digitale camera winnen? Deel dan uw digitale lesmateriaal met collega-docenten. Stichting ICT op school begint een soort uitwisseling met digitaal lesmateriaal. U levert niet alleen iets in, u krijgt er ook iets voor terug. Onder alle inzendingen worden rond Kerstmis maar liefst 5 digitale camera's verloot. Het lesmateriaal kan variëren van culturele samenwerking tot afstandsleren of netwerkprojecten in het beta-onderwijs. Kortom, insturen dus.
Bekijk voorbeelden
Aanmelden eigen voorbeelden (via mini-enquete)

 

 

Verslaafd aan SMS-en en e-mailen kost jongeman zijn baan

Naar boven

Ga naar de website van IVOEen Schotse jongeman van 19 jaar is ontslagen omdat hij per maand zo'n 8000(!) e-mails verstuurde. Daarnaast verstuurde hij ook nog eens 700 sms-berichten per week, de meeste aan zijn vriendin (waar het inmiddels mee uit is). Met recht kunnen we hier spreken van verslaving. Hij is onder behandeling. In Nederland kunt u een test doen. Klik op het logo om naar de website te gaan.

 

 

Davindi door leerlingen

Naar boven

Ga naar DavindiDeze bekende zoekmachine is uniek in de wereld. Echter, hij wordt door leerlingen nogal schools gevonden. Daarom is Kennisnet is op zoek naar leerlingen die mee willen bouwen aan de nieuwe 'Davindi door leerlingen'. Dit schooljaar wordt een experiment gestart met jongeren, die vanuit 7 redacties van zo’n 7 personen de mogelijkheid krijgen Davindi nieuw vorm te geven en nieuw in te richten. Deze redacties zijn gekoppeld aan de nieuwe leergebieden. Als redactielid gaan ze op zoek naar goede en bruikbare bronnen, die ZIJ interessant vinden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ivo Wouters.

 

 

B4schools

Naar boven

B4schools is een ontmoetingsplek voor onderwijs en bedrijfsleven. U treft hier voorbeelden aan oversamenwerking. Het motto is: "Op een slimme manier combineren van kennis uit beide sectoren levert meerwaarde op voor het onderwijs, het bedrijfsleven en de maatschappij." Lees meer...

 

 

Digitaal schoolbord

Naar boven

Heeft uw school al een digitaal schoolbord? ICT op school testte een aantal digitale schoolborden. De nieuwste generatie schoolborden is namelijk niet meer groen of zwart en wordt niet meer met krijt beschreven. Het moderne schoolbord is wit, wordt aangestuurd door een computer en biedt veel extra mogelijkheden. Lees meer...


 

Website van het jaar

Naar boven

Ga naar de site van website van het jaarU kunt weer stemmen op de website van het jaar. Het is een publieksprijs die wordt uitgereikt aan de meest populaire site. Er is een keus uit meer dan 120 sites in 11 categorieën. De winnaar uit elke categorie wordt bekend gemaakt op 6 december a.s. Maar iedereen die stemt kan ook winnen! Door te stemmen maakt u kans op een fantastische reis... Klik op het logo om te stemmen.

 

 

Gezond computeren

Naar boven

Het is al een bekend probleem: steeds meer kinderen kampen met overgewicht in onze maatschappij. Volgens één van de 15 normen voor opgroeien met een gezond gewicht, zouden kinderen niet meer dan 2 uur per dag achter de televisie en computer mogen zitten. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft samen met NIGZ een convenant afgesloten. Stichting ICT op school heeft een brochure uitgebracht met de naam 'Gezond computeren'. Deze is gratis te downloaden.

 

 

Diploma Veilig Internet

Naar boven

Ga naar de site Diploma Veilig InternetDit voorjaar is er een pilot uitgevoerd op 21 basisscholen met het lespakket 'Veilig internet'. Dit schooljaar is het mogelijk om een diploma 'Veilig internet' te halen. U kunt een lespakket bestellen dat in december naar de scholen wordt verzonden, zodat er in januari 2006 met de lessen kan worden begonnen. Klik op het logo voor meer informatie.

 

 

Oktober 2005

 

E-mail en SMS nieuwe kansen voor pesten

Naar boven

Hoewel pesten al lang de wereld uit zou moeten zijn, is dit nog steeds niet het geval. Onderwijsminister Maria van der Hoeven ondervond dit zelf toen zij de pesttest invulde. Leerlingen van het Oranje Nassau College in Zoetermeer legde de minister haarfijn uit hoe moderne communicatiemiddelen nieuwe mogelijkheden tot pesten geven. Lees meer...

 

 

Laat uw PC niet zo maar op stand-by staan!

Naar boven

Onderzoek van FujitsuSiemens heeft uitgewezen dat u beter de PC kunt uitzetten dan in de stand-by functie te laten staan. Dit kost veel meer dan het bespaart. In Groot-Brittannnië gaf een derde deel van de 1000 ondervraagden aan de PC op de werkplek nooit uit te schakelen. Alleen al in dit land zou ongeveer 180 miljoen euro bespaard kunnen worden op energiekosten. Lees meer in HCC Magazine...

 

 

Voorlichtingsbijeenkomst deeltijdopleiding docent secretariaats- en kantoorpraktijk

Naar boven

Op donderdag 1 december a.s. vindt er een voorlichtingsmiddag plaats in de Hogeschool Domstad te Utrecht over de deeltijdopleiding voor docent secretariaats- en kantoorpraktijk. De voorlichting begint om 16.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Sprekers zijn P. Rosmalen en C. Broers. Na afloop is er voor de deelnemers een broodmaaltijd. Klik op het logo rechtsboven in het scherm voor meer informatie. Aanmelden kan via she@praktijkexamens.nl.

 

 

Aantal gevallen van RSI stijgt nog steeds

Naar boven

Ondanks waarschuwingen en voorlichting her en der, blijft het aantal gevallen van Repetitive Strain Injury nog steeds stijgen. RSI is een verzamelnaam voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand. De klachten ontstaan door een statische werkhouding, repeterende bewegingen (muisgebruik!) en verkeerde ergonomie. Uit onderzoek blijkt dat het onderwijs er steeds meer last van krijgt en dan met name universiteiten en hogescholen. Volgens psycholoog Erik Peper heeft maar liefst 25% van de werkenden op de één of andere manier last van RSI. Voorkom RSI en gebruik sneltoetsen.

 

 

Win een internet masterclass

Naar boven

Internet Masterclass De website voor leerkrachten van Kennisnet is vernieuwd. Om uw kennis te laten maken met online lesmateriaal, kunt u een internet masterclass winnen voor het hele team. Dit vindt plaats in het Mediaplaza te Utrecht. Klik op het logo voor meer informatie.

 

 

Een weblog voor de klas

Naar boven

Webloggen is erg populair. Simpel gezegd komt het neer op een digitaal dagboek. Op Computers in de klas is nu een handleiding te vinden hoe u een weblog maakt. Misschien iets voor uw klas? Lees meer...

 

 

Startpagina heeft nu 1 miljoen links

Naar boven

Ga naar StartpaginaDe overbekende Startpagina heeft 9 september de 1 miljoenste link toegevoegd. De links worden allemaal handmatig ingevoerd en staan verspreid over zo'n 4500 dochterpagina's. De dochterpagina's gaan over allerlei onderwerpen. Deze pagina's worden beheerd door zo'n 1700 beheerders, meestal hobbyisten die veel van een bepaad onderwerp afweten. Startpagina ging in september 1998 van start en in de zomer van 2002 werd de miljardste bezoeker begroet.

 

 

Minister Van der Hoeven reikt veiligheidsprijs uit

Naar boven

Maandag 3 oktober heeft Maria van der Hoeven van OCW de derde nationale onderwijsweek geopend. De openingsdag stond in het thema van Veiligheid in en om de school. Twee scholen kregen de Veilige Schoolprijs uitgereikt: obs De Cocon uit Alkmaar en het Reitdiep College uit Groningen. Lees meer...

 

 
September 2005
 

Vraag het de leerling!

Naar boven

De site Vraag het de leerling! van Kennisnet biedt leerlingen de mogelijkheid daadwerkelijk onderzoek te doen naar de kwaliteit van hun school en voorstellen te doen voor verbeteringen. Vraag het de leerling! heeft de vorm van een project en kan daardoor ingezet worden in het kader van uw onderwijs-programma’s.


 

Winnaars bekend ThinkQuest Scholier en ThinkQuest Beroepsgericht

Naar boven

Op een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Music Hall in Amsterdam zijn de winnaars bekendgemaakt van de webstrijden ThinkQuest Scholier en ThinkQuest Beroepsgericht. In de categorie Scholier won een combinatie van scholen uit Drachten de hoofdprijs van € 3.000,00 met hun site over Muzic. De hoofdprijs van € 3.000,00 in de categorie Beroepsgericht ging naar een team van het Grafisch Lyceum uit Eindhoven met hun site over Puzzelen.

Bekijk site Scholier: Muzic
Bekijk site Beroepsgericht: Puzzelen

 

 

Beter leren met zijn tweeën dan in groepen

Naar boven

Dat concludeert Henny van der Meijden van de Universiteit van Nijmegen. Van der Meijden onderzocht de kennisontwikkeling van leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in drie verschillende leeromgevingen, waarin ze met elkaar communiceerden via de computer. Dit wordt computer-supported collaborative learning (cscl) genoemd. Ze liet leerlingen synchroon samenwerken via een chatprogramma en asynchroon via een discussieforum. In de derde (driedimensionale) leeromgeving konden de leerlingen zowel synchroon (chat) als asynchroon (discussieforum) met elkaar communiceren. Nederlandse leerlingen werkten in deze context met Italiaanse leerlingen samen. Lees meer...


 

Podcasten in het onderwijs

Naar boven

Lees meer over podcasting.Podcasten? Podcast is een samenvoeging van twee woorden: iPod (de populaire MP3-speler van Apple) en broadcasting (uitzenden). Podcasters stellen hun audiobestanden beschikbaar op Internet. Dat kan dus van alles zijn zoals muziek(programma's), discussies, radioshows, nieuws enz. De ontvanger downloadt deze bestanden en kan die direct beluisteren. Simpel gezegd: iedereen kan zijn eigen radioshow maken. Maar wat moet het onderwijs nu hiermee? Lees meer...

 

 

Zet je brein online!

Naar boven

Bekijk de site van Zet je brein online.Onder deze titel zijn de webstrijden van ThinkQuest 2006 begonnen. Inschrijvingen vinden nu plaats. Lees meer...

 

 

Open dagen lerarenopleidingen stichting SHE

Naar boven

Bekijk info over open dagenDe wet BIO (wet op de beroepen in het onderwijs) heeft gevolgen voor onderwijspersoneel. Gelukkig anticiperen veel schoolleiders op de wens om per 2007 goed te registreren op welke wijze professionalisering van het personeel plaatsvindt en/of heeft plaatsgevonden. Feitelijke (na)scholing is daar een wezenlijk onderdeel van. Dat kan bij SHE per module die een onderdeel is van de initiële lerarenopleiding. De open dagen van de docentenopleiding secretariaats- en kantoorpraktijk worden gehouden op 29 oktober 2005, 10 december 2005 en 18 februari 2006. De Stichting Handelsexamens nodigt u van harte uit om (met eventuele kandidaat-cursisten) een bezoek te brengen aan de nieuwe leslocatie in Tilburg. Voor meer info: klik op het logo.

 

 

Nationale onderwijsweek

Naar boven

Bekijk de Nationale OnderwijsweekIn de week van 3 t/m 7 oktober vindt de derde nationale onderwijsweek plaats. In deze week laten scholen en onderwijsorganisaties zien dat er veel mooie dingen gebeuren in het onderwijs. Uw leerlingen kunnen meedoen als Razende Reporter.

Dag van de LeraarOp 5 oktober wordt de Dag van de Leraar gevierd. Ouders, leerlingen, leerkrachten en schoolleiders kunnen ideeën voor een geslaagde dag vinden op de speciale website. U kunt er ook informatie vinden over de verkiezing van Docent van het Jaar in het BO en in het VO.

 

 

Slim en veilig internetten

 

Kennisnet biedt een overzicht van technische en sociale aspecten van slim en veilig internetten. De onderwerpen variëren van technische zaken tot netiquette. Lees meer...

 

 
Digitale camera winnen?
Naar boven

Vul de enquete in van ICT op school en maak kans op een digitale camera! Lees meer...

 

 
Laat de muis los!
Naar boven

Onder dit thema probeert de stichting ICT op school veilig computeren onder de aandacht te brengen. Want dat is nog steeds nodig. Hoe kunnen leerlingen computeren zonder gezondheidsklachten op te lopen? Met de brochure 'Gezond computeren' zet ICT op school dit op de agenda van veel scholen. Want jong geleerd, is nog steeds oud gedaan. Uw eigen webmaster computert inmiddels al 20 jaar zonder problemen. Lees meer...

 

 
Nieuw record bij ThinkQuest scholier
Naar boven

Bekijk ThinkQuest scholierBekijk ThinkQuest bereoepsgerichtOp 13 september vindt de finale plaats van de populaire webstrijd ThinkQuest Scholier en Beroepsgericht. Maar liefst 83 teams strijden om de eerste plaats, dat is een stijging van 44% t.o.v. het vorig jaar. De winnaar gaat naar huis met een bedrag van 3000 euro. Dat is toch zeker de moeite waard.
Bekijk ingezonden websites ThinkQuest scholier...
Bekijk ingezonden websites ThinkQuest beroepsgericht...

 

 
Juni 2005
 
Webmaster op vakantie
 

Uw webmaster heeft de laatste tijd weinig kunnen doen aan het nieuws door drukke bezigheden elders. Na de vakantie weer nieuwsberichten.

 

 
Lerarenopleidingen doen te weinig met ICT
Naar boven

Uit promotie-onderzoek van van de Universiteit Twente is gebleken dat lerarenopleidingen te weinig doen aan ICT-gebruik in het klaslokaal. Aankomende leraren zijn afhankelijk van enthousiaste docenten op de opleidingen. Binnen de opleidingen is slechts een kleine groep docenten in staat om het goede voorbeeld te geven. Dit blijkt uit onderzoek door Marjolein Drent. Lees meer...

 

 
Meisjes hebben liever een ICT-juf
Naar boven

De Universiteit Twente is uit een promotie-onderzoek gebleken dat meisjes positiever tegenover computers staan wanneer ze een lerares hebben met veel computerervaring. Ook hebben meisjes baat bij het gebruik van computers in klassikaal onderwijs. Dit blijkt uit een onderzoek van Martina Meelisen. Het onderzoek gaat over de rol van het basisonderwijs in het aantrekkelijker maken van informatie- en communicatietechnologie voor jongens en meisjes. Lees meer...


 
Behoefte aan educatieve software?
Naar boven

De Stichting ICT wil graag weten welke behoefte er aan educatieve software is op scholen. De stichting zoekt leraren die op verschillende manieren werken en mee willen denken over kwaliteitseisen voor educatieve software. Geïnteresseerd? Stuur een mail.

 

 
Mei 2005
 
E-mail misbruik in de klas. Wat te doen?
Naar boven

Steeds meer leerlingen krijgen van hun school een e-mailadres. Maar dat kan wel eens problemen geven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat leerlingen uit naam van de school iets bestellen of personen bedreigen. Wie er aansprakelijk in geval van misbruik? Is dat de school, de ouders of de klassementor? En hoe kun je voorkomen dat de school (c.q. de klassementor) of de ouders aansprakelijk gesteld worden? Lees meer op de website van computers in de klas... (o.a. het oordeel van een jurist).

 

 
Leerlingen presteren beter zonder computer
Naar boven

Uit een groot Brits onderzoek blijkt dat hoe minder leerlingen een computer gebruiken, ze beter presteren in internationale wedstrijden in leesvaardigheid en wiskunde. Lees meer... (Engels)

 

 
Droevig gesteld met anti-spywareprogramma's
Naar boven

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat het droevig gesteld is met anti-spywareprogramma's. Van de dertien onderzochte programma's bleken er slechts 2 'aardig' te presteren. De rest presteerde het om minder dan 60% van de spyware te verwijderen. Het anti-spyware programma van Microsoft presteerde nog het best, hoewel dat programma nog in een beta-versie verkeert. Ook het Nederlanse HitmanPro deed het goed. Lees meer...

 

 
April 2005
 
Verhalenwedstrijd veilig internet
Naar boven

Ga naar de website van Safer Intenet Day story tellingDe jeugd van 9 t/m 15 jaar kan meedoen aan een verhalenwedstrijd. Dit jaar is het thema 'Veilig internet'. De winnaars van deze wedstrijd, die door maar liefst 19 landen wordt georganiseerd, worden op een geheime plek uitgenodigd. De beste verhalen komen in aanmerking voor publicatie in een boek later dit jaar. Lees meer ... (Engels)

 

 
1 miljoen euro subsidie voor Samen Snel op Glas
Naar boven
Maar liefst 600 scholen gaan samen snel op glas. Staatssecretaris Medy v.d. Laan van Onderwijs stelt 1 miljoen euro extra ter beschikking. Door de extra subsidie konden alle zeven ingediende projecten steun krijgen. SURFnet en Kennisnet ontwikkelen nieuwe diensten waarvoor een snelle internetverbinding noodzakelijk is. Van de 7 projecten zijn er vier die gericht zijn op basisscholen in Tilburg, Leiden, Deventer en Veendam. De overige drie richten zich op hele regio's (Zeeland, Limburg en Drente/Groningen). Lees het persbericht...  
Wat betekent die internetterm?
Naar boven

Surf naar het internetwoordenboek.Heeft u soms ook zo'n moeite met al die internettermen? Louis Hilgers heeft het antwoord gevonden. Al enige jaren houdt hij het internetwoordenboek bij. Naast internetbegrippen, kunt u er ook terecht voor SMS-taal, chattaal, emoticons en MSN-taal (voor als u uw leerlingen niet meer begrijpt...).

 

 
KPN sluit anderhalf miljoenste klant aan op ADSL
Naar boven

Dinsdag 19 april was een gedenkwaardige dag voor KPN: de anderhalf miljoenste klant werd op het ADSL-net aangesloten. Eind 2004 had de KPN al een aandeel van 44% in de totale breedbandmarkt. Dat marktaandeel was daarmee voor het eerst groter dan de gezamenlijke kabelproviders.

 

 
MSN communicatiemiddel tussen leerlingen en werkgevers
Naar boven

Surf naar de site van het MKB.In Haarlem is op 18 april een proef begonnen met de leerbanen-messenger van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf). Het is de bedoeling dat in de komende twee jaar 400 leerbanen worden gerealiseerd voor leerlingen van het (V)MBO. Haarlem is volgens het MKB de eerste regio waar dit communicatiemiddel wordt ingezet.

 

 
Nederlanders ontvingen in 2004 gemiddeld 145 miljoen spamberichten per dag(!)
Naar boven

In het najaar van 2004 ontvingen Nederlandse internetters zo'n 145 miljoen spamberichten per dag. Tweederde daarvan kwam terecht in de privé mail. Spamberichten zorgen in Nederland jaarlijks voor een economische schadepost van ca. 116 miljoen euro. Dit komt bijvoorbeeld doordat providers anti-spamsoftware moeten aanschaffen en extra personeel moeten aantrekken. Internetters die nog via de telefoonlijn hun mail binnenhalen, zijn samen 10 miljoen euro per jaar kwijt omdat ze langer online zijn. Spam uit Nederland is flink afgenomen nadat in mei 2004 het spamverbod is ingevoerd. Uw webmaster adviseert u eerst via de webmail uw post te controleren. Op de computer van uw provider kunt u de spamberichten dan verwijderen voordat u uw post binnenhaalt op uw eigen computer met bijvoorbeeld Outlook Express. Lees het rapport... (Engels, PDF)

 

 
Weer lekken in software van Microsoft
Naar boven

Microsoft waarschuwde afgelopen woensdag voor 5 kritische lekken en 3 belangrijke updates voor o.a. Internet Explorer, Word en Messenger. Kwaadwillenden kunnen controle over de PC overnemen. Dus update uw PC z.s.m. via de updatefunctie van Windows. Microsoft heeft ook al gezien dat op Internet handleidingen te vinden zijn die kwaadwillenden vertellen hoe een PC binnen te dringen.

 

 
Binnenkort registratie mogelijk voor .jobs en .travel
Naar boven

Ga naar de site van ICANN.De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft 2 aanvragen voor domeinnamen goedgekeurd. Hierdoor wordt het binnenkort dus mogelijk om een naam te registreren als www.klm.travel of www.kpn.jobs. De extensie travel is bestemd voor de reisindustrie en de extensie jobs is bestemd voor bedrijven en medewerkers die zich bezighouden met personeelszaken.

 

 
Amerikaanse spammer langdurig in de cel
Naar boven

Meer info over het spammuseum...Een Amerikaanse spammer heeft van de rechter een celstraf gekregen van maar liefst 9 jaar. Via 16 breedbandlijnen verstuurde hij maar liefst 10 miljoen spamberichten per dag. Dat leverde hem geen windeieren op. Ondanks dat slechts 1 op de 30.000 internetters inging op zijn aanbiedingen, had hij toch een aardig maandsalaris, variërend van 350.000 tot 650.000 dollar...

 

 
Gratis 1 GB aan ruimte
Naar boven
Ga naar de site van Schoolbits.Schoolbits heeft 1 gB aan webruimte te vergeven voor scholen die daar hun schoolfotoalbum op willen zetten. Voorwaard is wel dat u uw school on-line heeft staan via Uw-school-online.nl.  
Kennisrotonde geopend
Naar boven
Staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs opende afgelopen donderdag 7 april de Kennisrotonde van de stichting ICT op School. De Kennisrotonde is een virtuele rotonde. Scholen en kennisinstellingen vormen het verkeer en komen met elkaar in contact op de rotonde. Scholen komen met innovatieve ambities en vraagstukken de rotonde op. Hier kunnen zij bestaande kennis vinden, in contact komen met andere partijen met kennis en ervaring of gezamenlijk nieuwe kennis ontwikkelen. Het is de bedoeling dat door de vraag van scholen een stroom aan kennis en informatie op gang komt. Lees meer...
 
Inleverdatum ThinkQuest Junior nadert met rasse schreden
Naar boven
Ga naar de site van ThinkQuest Junior.Op 15 april sluit de inleverdatum voor ThinkQuest Junior, dè webstrijd voor scholieren. De bedoeling is dat een team van 2 tot 35 basisschoolleerlingen een website bouwt met een onderwerp naar keuze. De prijzen variëren van reisjes naar binnen- en buitenland tot schitterende extra prijzen. Inschrijven kan niet meer, die start weer in september a.s. Opgeven als jurylid kan nog wel!  
Eerste geslaagden Diploma Veilig Internet
Naar boven

Eind maart werden de eerste diploma's Veilig Internet uitgereikt aan obs de Vijverburgh in Zoetermeer. Aan de hand van de resultaten van de pilot wordt bekeken of het lespakket nog aangepast moet worden. Het definitieve lespakket is beschikbaar vanaf het komende schooljaar.

 

 
Prijs voor beste schoolkrant naar Culemborg
Naar boven
De ORS Lek en Linge uit Culemborg ging op zaterdag 2 april naar huis met de Schoolkrant Award 2005. Naast deze prijs ontving de school een geldbedrag van € 500. De vakjury bestond o.a. uit cabaratier Dolf Jansen, het webteam van muziekzender TMF en Jort Kelder, hoofdredacteur van het blad Quote. Lees meer op de website van de school...  

 

Maart 2005
 
Computerergernissen in het onderwijs
Naar boven

Het blad Vives heeft een top 5 samengesteld van computerergenissen in het onderwijs:

  1. Vastlopende computers
  2. Virussen
  3. Onduidelijke handleidingen bij software
  4. Te weinig tijd voor teveel (ict)taken
  5. Trage computers en trage tot vastlopende verbindingen

 

 
Wie gaat de Usability Award 2005 winnen?
Naar boven

Surf naar Usability AwardDeze prijs gaat naar de meest gebruiksvriendelijke website in Nederland. In 2004 won de website van Funda deze prijs, in 2003 ging de prijs naar de websites van VROM en Wehkamp. In 2002 ging de prijs naar Postbus 51 en in het eerste jaar (2001) was de nieuwssite Nu.nl de gelukkige. Lees meer...

 

 
Steeds meer aansluitingen snel internet
Naar boven

Het aantal breedbandaansluitingen is sinds eind 2003 met maar liefst 63% gestegen. Dit blijkt uit onderzoek door Telecompaper. Ook voor dit jaar wordt nog een forste stijging verwacht (40%). Daarmee komt meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens in het bezit van snel internet, hetzij via de kabel, hetzij via de telefoonlijn. ADSL-aansluitingen blijven onverminderde populairder (58%)dan kabelaansluitingen (42%). Het vreemde is nu deze cijfers afwijken van het onderzoek van het CBS van afgelopen februari. Telecompaper baseert zich op cijfers van de internetaanbieders, terwijl het CBS zich baseerde op een steekproef onder de bevolking. Lees het rapportje (Engels)...

 

 
Website van Tweede Kamer krijgt de webflop 2005
Naar boven

Afgelopen maandag 21 maart kreeg de website van de Tweede Kamer de 'webflop van 2005'. Dit is de prijs voor de slechtste website die jaarlijks wordt uitgereikt door burger@overheid. Voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer was wel zo sportief om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen in het TV-programma Radar. De prijs bestond uit een diskette. De diskette symboliseert wel dat het digitale tijdperk is aangekomen, maar de diskette zelf is alweer verouderd. Volgens de jury weet de website de kloof tussen burger en overheid niet te dichten. Verder geeft de website geen antwoord op actuele kwesties zoals de gekozen burgemeester. Ook is er geen gelegenheid te reageren in een forum. Weisglas erkende de gebreken en beloofde beterschap. Overigens is op de website burger@overheid het volledige onderzoek niet te lezen, hoewel dat wel wordt gesuggereerd...

 

 
Margreet Visser over de leraarsbevoegdheid van SHE
Naar boven
Waarom bent u destijds met bovenstaande studie begonnen?
Ik heb jarenlang zelf verschillende vormen van administratief werk gedaan. Mijn vorige baan was op de administratie van een school. Het omgaan met de leerlingen vond ik erg leuk en het lesgeven sprak mij aan. Ik had nog nooit van de opleiding gehoord, maar een collega maakte mij erop attent.

Heeft de studie u gebracht, wat u er van verwachtte?
Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik van de studie kon verwachten. De grote variëteit aan vakken bij deze opleiding spreekt mij aan. Daarbij is het prettig dat veel docenten zelf ook lesgeven op een
(v)mbo-school, zodat de lessen vaak praktijkgericht zijn. De combinatie van werken, leren en een gezin is soms nogal hectisch. Het is dan ook fijn dat je zelf kunt bepalen hoeveel modulen je per jaar wilt afronden.

Wat is het leuke aan het vak van leraar (docent)?
Het omgaan met de leerlingen. Elke dag is weer anders. Je leert er elke dag weer bij.

Aan welke school bent u verbonden?
Scholengemeenschap De Lingeborgh in Geldermalsen.

Welke vakken geeft u daar?
In de 3e klas vmbo, kaderberoepsgerichte leerweg, de vakken in de sector administratie.
Verder informatiekunde in de brugklas en praktische sectororiëntatie in de 2e klas.

Heeft u nog een goede raad voor onze toekomstige docenten?
Goed plannen wat je wilt doen.

 
Welk schooladministratiesysteem?
Naar boven

Het kiezen van een schooladministratiesysteem is geen eenvoudige klus. Om scholen hierbij te helpen, heeft de Stichting ICT op school hiervoor wat informatie op een rijtje gezet. Bekijk het overzicht...

 

 
Website Kinderconsument is vernieuwd
Naar boven

Surf naar de KinderconsumentZowel qua uiterlijk als innerlijk, is de website van de Kinderconsument onder handen genomen. Deze website komt op voor kinderen die met internet bezig zijn. Het doel is om kinderen, opvoeders zoals ouders en leerkrachten, informatie te geven zodat er ook opgevoed kan worden in dit commerciële informatietijdperk. Er zijn nu veel tips te vinden voor leerlingen, ouders en leerkrachten over veilig internetten; tips voor kinderen voor wat ze kunnen doen als ze gepest worden via internet of sms; voor trainingen internetprotocol en voor trainingen MSN. Kortom, een bezoekje waard.

 

 
Wilt u wat bijverdienen?
Naar boven

Surf naar KennisnetWilt u wat bijverdienen? Kennisnet is op zoek naar mensen die gedurende drie maanden 4 uur per week kunnen vrijmaken voor het beoordelen van educatieve websites en het koppelen van online lesmateriaal aan kerndoelen. Is uw interesse gewekt? Stuur dan een mail naar E. van Staalduinen en vraag om een uitgebreid profiel.

 

 
Try-out webstrijd van ThinkQuest
Naar boven

Ga naar de try-out pagina van ThinkQuestThinkQuest heeft weer iets nieuws: een try-out webstrijd met als thema Vrijheid. Deze try-out is een individuele webstrijd waarbij kinderen met behulp van Websitemaker van Kennisnet een website maken. ThinkQuest is nog op zoek naar klassen die deze sites willen beoordelen. Een lesbrief ligt voor u klaar, dus u kunt zo aan de slag. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@thinkquest.nl o.v.v. Jureren.

 

 
Haal nu uw leraarsbevoegdheid
Naar boven

Ga naar de website van SHEDe lerarenopleiding van Stichting Handelsexamens (SHE) leidt op tot bevoegd docent in het (v)mbo in de sector economie/ afdeling administratie. Bekijk het moduletableau van SHE. Download het portfolio en stuur het op met een verzoek voor een intakegesprek voor je POP (Persoonlijk Opleidingsplan). Studeren in eigen tempo met visie en persoonlijke begeleiding door de studieadviseur.


 
ICT-veiligheid op school laat nog te wensen over
Naar boven

Ga naar de website van Stichting ICT op schoolUit onderzoek van de Stichting ICT op school is gebleken dat hackers zich gemakkelijk toegang kunnen verschaffen tot het schoolnetwerk. Met een vooraf verleende toestemming werd eind 2004 een zogenaamde 'ethical hack' uitgevoerd op 4 basisscholen en 2 scholen voor het VO. Bij alle zes scholen was wel iets aan te merken m.b.t. de beveiliging. Lees het persbericht...

 

 
Grote Breedband Prijs voor Sterrekids
Naar boven

Ga naar de website van SterrekidsOp 1 maart jl. is de Grote Breedband Prijs gewonnen door de Stichting Sterrekids. Dit is een prijs die in het leven is geroepen door het Platform Nederland Breed. De prijs werd uitgereikt door Minister Hoogervorst van VWS en bedroeg maar liefst 50.000 euro. De genomineerde projecten zijn beoordeeld op maatschappelijk rendement, brede toepasbaarheid en schaalbaarheid. Sterrekind wil het prijzengeld gebruiken voor een betere marketing van het concept en verrijking van de inhoud van de ‘Sterrewereld’. Lees meer...


 
Internetverslaving dreigt chronisch te worden
Naar boven

Ga naar de website van het IVOUit onderzoek door het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) uit Rotterdam is gebleken dat zo'n 44.000 mensen lijden aan internetverslaving. Dit houdt in dat er een dwangmatige behoefte is om alsmaar te internetten. Onderzoeker Gert-Jan Meerkerk deed al eerder onderzoek naar internetverslaving (in 2003). Toen bleek de groep verslaafden groter te zijn: 66.000 mensen. U kunt zelf ook bekijken hoe het staat met uw internetgebruik. Doe de test...

 

 
Firewalls nog niet goed, anti-virussoftware is in orde
Naar boven

Dit concludeert de Consumentenbond in een onderzoek. De Bond vindt dat de huidge software tegen virussen voldoende bescherming biedt. De firewalls daarentegen, daar zitten nog wat gaten in. Uit de test bleek dat de firewalls niet bestand bleken tegen bepaalde indringers. Het onderzoek is een vervolg op een zelfde onderzoek een jaar geleden. Vreemd genoeg waren de resultaten toen net omgekeerd. Lees meer...

 

 
Kindergereedschap op Internet
Naar boven

Kindergereedschap op Internet. Wat moet u zich daarbij voorstellen? Dat kunt u te weten komen op de GRATIS studiedag in de Imagine IC te Amsterdam. De Waag Society organiseert deze dag i.s.m. Cinekid. Het is de bedoeling dat kinderen op zeer eenvoudige wijze zelf online mediaproducties maken. Bijvoorbeeld: zelf een nieuwsuitzending maken of een online presentatie maken met plaatjes, geluiden en filmpjes. Aanmelden kan bij Eva Middelhoff op (020) 531 7890 of via e.middelhoff@cinekid.nl.

 

 
HitmanPro is echte hit
Naar boven

Bekijk de website van HitmanProOok zo'n last van spyware, virussen en andere verderfelijke zaken die op Internet rondzwerven? En u dacht dat u goed beschermd was? Honderd procent veilig bent u natuurlijk nooit. Immers, een virus is er altijd eerder dan het medicijn. Op veel websites wordt u als bezoeker misleid. Zonder dat u het weet, wordt er spyware op uw computer gezet en is uw privacy in het geding. Mark Loman uit Almelo is een zéér enthousiaste computeraar en heeft een aantal anti-spywareprogramma's bij elkaar gezet. Daarnaast heeft hij in zijn bundel een aantal programmaatjes gezet die u PC controleren op eventuele andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat het een succes is, blijkt uit het feit dat hij maar liefst 130.000 hits per dag heeft en dat zijn programma per maand maar liefst 2.000.000 keer wordt gestart. Sinds kort is versie 2 uit en bevat een aantal verbeteringen. Het beste nieuws is echter dat dit programma gratis is! Wel zou Mark het leuk vinden als u een donatie op zijn rekening stort. Uw webmaster kan u melden dat hij met volle tevredenheid het programma gebruikt.

 

 
Februari 2005
 
Webmaster gaat skiën
Naar boven

Uw webmaster knijpt er een weekje tussenuit. Even bijtanken in de Franse Alpen. In maart weer meer nieuws!

 

 
Internet Explorer 7.0 komt dit jaar nog uit
Naar boven

De nieuwste versie van de Internet Explorer zal rond de zomer verschijnen. In beta-versie weliswaar. Het is voor het eerst dat de browser van Microsoft gescheiden van Windows verschijnt. De opvolger van Windows XP (Longhorn) wordt halverwege 2006 verwacht.

 

 
Nederlandse afspraak over uitwisselen administratieve gegevens
Naar boven

Voor het uitwisselen van gegevens tussen de basisschooladministratie en educatieve softwaren is een zogenaamde Nederlandse Technische Afspraak (NTA) gemaakt tussen o.a. het Cito, ThiemeMeulenhoff en de NEN-normcommissie Leertechnologieën. De NTA beoogt eenheid in het opslaan volgens een vaste indeling van leerlinggegevens, groepen en leerkrachten. De NTA is een vervolg op EDEX (EDucatieve EXport) zodat er gemakkelijk gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen schooladministraties, educatieve software en leerlingenvolgsystemen. Lees het persbericht van de NEN...

 

 
Diefstal van PC's op scholen neemt nog steeds toe
Naar boven

De diefstal op scholen van computers, (platte) beeldschermen en beamers neemt hand over hand toe. De scholen vermoeden dat er professionele bendes achter de diefstallen zitten. Scholen zijn openbare gebouwen. Dieven kunnen in- en uitlopen om op hun gemak eens te kijken wat er staat. Zo was het Amadeus Lyceum in Utrecht in november vorig jaar het slachtoffer: 120 laptops waren van de ene op de andere dag verdwenen. Sindsdien is de school extra beveiligd. De totale kosten worden geschat tussen de 200.000 en de 300.000 euro! Verzekerd was de school niet: te duur. Door de vele inbraken de afgelopen jaren, zijn de verzekeringspremies fors gestegen. Exacte cijfes omtrent de inbraken ontbreken, ook bij de verzekeringsmaatschappijen. Maar de beveiligingsbedrijven doen goede zaken. Op de NOT van afgelopen januari was er veel belangstelling voor allerlei bevestigingsmaterialen zoals kettingen, staalkabels, sloten en bouten. Lees meer over verzekeren van ICT-middelen (PDF)...

 

 
Surf op Safe in nieuw jasje
Naar boven

Ga naar de website van surf op safeGa naar de website van Viviane RedingDe site van Surf op Safe is in een nieuw jasje gestoken deze week. Op 8 februari was het Veilig Internet Dag. Meer dan 50 organisaties uit 30 landen besteden aandacht aan deze dag. Beschermvrouwe is Eurocommissaris Viviane Reding (zie foto hiernaast). De site heeft subsidie ontvangen van de EU voor een nieuw project op het gebied van veilig internetten. Dit project is vorig jaar in november gestart en wil ervaringen uitwisselen op het gebied van voorlichting over internetten tussen de verschillende Europese lidstaten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft 2 folders uitgebracht:

 

 
Grote Breedband Prijs
Naar boven

Er zijn nog 5 kanshebbers voor de Grote Breedband Prijs. Dit is een prijs die in het leven is geroepen door het Platform Nederland Breed. Minister Hoogervorst van VWS maakt op 1 maart a.s. bekend wie de prijs van maar liefst 50.000 euro in de wacht gaat slepen. De genomineerde projecten zijn beoordeeld op maatschappelijk rendement, brede toepasbaarheid en schaalbaarheid. De genomineerden zijn:

Lees meer...


 
Microsoft komt vandaag (dinsdag 8 februari) met patches
Naar boven

Vandaag is het 'patchdag'. Microsoft komt met maar liefst 13 verbeteringen c.q. aanvullingen op zijn programma's voor Windows, MSN en de Media Player. Sommige patches worden door Microsoft als kritiek bestempeld. Dus kies voor Windows Update. Of wacht tot u een mededeling ziet van uw automatische update functie.

 

 
Webolympics
Naar boven

Ga naar de website van WebolympicsWat is de beste internetsite van Nederland? Doel van deze WebOlympics is het zichtbaar maken dat websites op basis van een Content Management Systeem zeer consistent, gestructureerd, eenvoudig en beheersbaar zijn, zonder aan creatieve mogelijkheden in te boeten. Er kunnen alleen websites meedoen die gemaakt zijn op basis van een CMS. De sites worden beoordeeld door een publieksjury en een vakjury. De publieksjury bepaalt welke 10 sites door de vakjury beoordeeld zullen worden op beste design, beste content en beste structuur. De winnaar is diegene die het beste scoort op deze drie criteria. De winnaar krijgt de prestigieuze Webolympics Award 2005 en mag het hele jaar met deze titel pronken.

Meld uw site aan...
Breng uw stem uit... (tussen 1 maart en 20 april)
Bekijk actuele top 10... (na 1 maart)


 
Webwandeling door Kennisnet
Naar boven

Herman Goes heeft een aantal kaarten voor zijn leerlingen gemaakt waardoor het makkelijker zoeken is op Kennisnet. Bekijk kaarten... (PDF)

 

 
De Digitale School bestaat 10 jaar
Naar boven

Ga naar de website van De Digitale SchoolIn de tien jaar van het bestaan de digitale school is dit project van initiatiefnemers Eric Verhulp en Fred Capel uitgegroeid tot een instituut. Dat mag je dus wel zeggen als je meer dan 30.000 bezoekers per dag trekt. Dankzij de inzet van een groot aantal leraren uit het PO en BO hebben Eric en Fred deze gratis dienst aan het Nederlandse onderwijs kunnen aanbieden. Er wordt o.a. samengewerkt met Kennisnet.

 

 
Hoe werkt u als docent met ICT?
Naar boven

European School Projects doet een onderzoek naar hoe docenten met ICT werken. Leerkrachten uit geheel Europa (dus ook uit Nederland) wordt verzocht om 18 vragen te beantwoorden. Hiervoor heeft u ca. 10 minuten van uw kostbare tijd nodig. Vul de vragenlijst in... (Engels)

 

 
Leren met ICT en internet in het VMBO
Naar boven

Kennisnet en het expertisecentrum VMBO & ICT organiseren op 15 maart a.s. een middag over Leren met ICT in het VMBO. Gastheer is de SG Maarsbergen. U kunt workshops bezoeken van een aantal scholen die met vernieuwende ICT-projecten bezig zijn. Schrijf gratis in...

 

 
Schoolvoorbeelden
Naar boven

Ga naar de website van SchoolvoorbeeldenDe Inspectie van het Onderwijs stimuleert de kwaliteit van het onderwijs. Op een speciale website zijn speciale schoolportretten te vinden van bijvoorbeeld zij-instromers en schoolleiders. Enkele schoolleiders laten zien welke rol ze spelen in de ontwikkeling van ICT op hun school en welke competenties hiervoor belangrijk zijn. Klik op het logo om de portretten te bekijken.

 

 
Praktische eendaagse cursussen
Naar boven

Ga naar de website van Technika 10Technika 10 in Utrecht organiseert op zaterdag 12 maart een aantal praktische cursussen. Naast technische zaken zoals 'Basistraining hout' en 'Basistraining metaal', is er ook aan de computeraar gedacht. Wat dacht u van:

  • PC sleutelen
  • Iedereen veilig 't Internet op
  • Basistraining websites bouwen

Lees meer...

 

 
Amsterdamse basisscholen kunnen gebruik maken van Stampei
Naar boven

Stampei? Stampei is een initiatief van het samenwerkingsverband CIAO en de Amsterdamse onderwijsbegeleidingsdienst. Basisscholen in de hoofdstad kunnen met hun computervragen bij Stampei terecht. Volgens directeur Bert Hoek vragen veel leraren zich af hoe ze computers op een zinvollen manier in hun lessen kunnen gebruiken. Er is veel materiaal en het is nu eenmaal moeilijk om daaruit een keus te (kunnen) maken. Stampei biedt ondersteuning op het technisch en onderwijskundig gebied. Daarnaast adviseren ze o.a. over ICT-beleid en -management.

 

 
Scholier met keylogger gepakt
Naar boven

Keylogger? Een keylogger is een apparaatje dat alle toetsaanslagen registreert. Een 16-jarige Amerikaanse scholier plugde dit vast aan de kabel van het toetsenbord van een leraar. Op die manier wist hij alle vragen van een tentamen aan de leraar te ontfutselen zonder dat die het in de gaten had. Hij werd betrapt omdat hij zo dom was om alle vragen te koop aan te bieden... De strafmaat is niet mis: een boete van maar liefst $ 2.000,00 of 6 maanden de cel in.

 

 
Veel jongeren kopiëren software
Naar boven

Zo'n 75% van de jongeren tussen de 13 en 19 jaar kopieert regelmatig software. De amusementsindustrie is een voorlichtingscampagne begonnen omdat veel jongeren niet weten dat dit strafbaar is. Zelfs een reservekopie voor eigen gebruik is strafbaar. Volgens een meting van de Nederlandse Vereniging voor Importeurs van Beeld en Geluid (NVPI) kopiëren jongeren dat het een lieve lust is omdat ze denken dat de pakkans klein is. De voorlichtingscampagne gaat 2 jaar duren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is ingehuurd om een prominente rol te gaan spelen in de reclamecampagne. Dat hij eerst thuis orde op zaken moet stellen, wist hij ook niet. Op de computers van zijn zoons trof hij namelijk illegale software aan...

 

 
Januari 2005

 

 

Microsoft komt nu ook met een zoekmachine
Naar boven

Ga naar de zoekmachine van MSNIn de grote rij van zoekmachines is er weer eentje bijgekomen, en niet de minste. Microsoft wil ook op gebied van zoeken op Internet een partijtje meeblazen. Daartoe heeft ze haar eigen zoekmachine ontwikkeld die de concurrentie met Google moet aangaan. Volgens Microsoft zijn er meer dan 5 miljard internetpagina's geïndexeerd. Dat zijn er dan nog altijd 3 miljard minder dan Google. Fijn is ook dat er op afbeeldingen gezocht kan worden. Maar als uw webmaster een afbeelding van zichzelf zoekt, vindt MSN echter niets. Google vindt het feilloos...

 

 
Didactiek en ICT congres in Ede
Naar boven

Ga naar de website van School & ComputerOp dinsdag 12 april vindt er in de Reehorst te Ede een congres plaats over Didactiek en ICT. Dit congres wordt georganiseerd door School & Computer. Het congres is bedoeld voor leraren in het bo en in het vo. Het onderwerp is 'Het toepassen van ICT in de eigen lespraktijk'. Het is niet uitsluitend bedoeld voor leraren die zich bezighouden met ICT. Nee, ook 'gewone' leraren zijn van harte welkom! Bekijk het programma...

 

 
Bijna 90% van alle jongeren dagelijks on-line
Naar boven

Ga naar de website van KaboemUit onderzoek door jongerensite Kaboem blijkt dat bijna 90% van alle jongeren dagelijks op internet is te vinden. Bijna de helft hiervan spendeert meer dan 3 uur per dag aan internet. Veruit het populairst is het chatprogramma van MSN. Wat doen de jongeren on-line?

  1. MSN-en
  2. Spelen van games
  3. Muziek downloaden
  4. Surfen
  5. Plaatjes zoeken
  6. Mailen


 
Bill Gates fel tegen internetcriminaliteit
Naar boven

Bill Gates, oprichter van Microsoft, heeft afgelopen zaterdag gezegd dat hij alles in het werk zal stellen om internetcriminaliteit tegen te gaan. Daarmee doelt hij o.a. op internetfraude en pogingen van criminelen om vertrouwelijke informatie van mensen te stelen. Letterlijk zei hij: "Op sommige gebieden zijn de slechteriken zeer slim geworden en soms vindingrijker dan we ooit hadden kunnen bedenken." Dat mensen daar ook iets tegen kunnen doen, bleek afgelopen weekend. Via een internetruilbeurs van muziek zijn vertrouwelijke documenten van de marechaussee in de openbaarheid gekomen. Dit kwam omdat in het ruilbeursprogramma niet goed was aangegeven wat wel en wat niet toegankelijk zou mogen zijn.

 

 
Google nog populairder dan het al was...
Naar boven

Ga naar GoogleDe opmars van zoekmachine Google lijkt maar niet te stuiten. Vorig jaar steeg het marktaandeel van deze zoekmachine naar maar liefst 84%. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek van Checkit onder ruim 1100 Nederlandse internetters. Lees het persbericht...

 

 
80 Freeware programma's voor de basisschool
Naar boven

Heeft u nog behoefte aan kleine leuke programmaatjes voor de basisschool? De ICT-coördinatoren van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen stelden voor u een freeware CD met liefst 80 Nederlandstalige programma's samen. Let op, het gaat hier om volledige programma's, met verschillende niveaus, feedback, scorelijst en noem maar op. Kan ook in een netwerk gebruikt worden.

 

 
ROC Leiden neemt beheer op Leidse basisscholen over
Naar boven

Ga naar de website van ROC Leiden.Stagiares van ROC Leiden gaan het ICT-beheer op basisscholen overnemen. Het mes snijdt dus aan twee kanten: enerzijds doen de stagiaires nuttige ervaring op en de basisscholen hebben meer tijd voor onderwijszaken. Daarnaast zijn op de basisscholen vaak geen deskundigheid en menskracht voorhanden. Lees meer (PDF)...

 

 
Website bouwen
Naar boven

Ga naar de website van CPOV.Via Kennisnet is het al mogelijk dat uw leerlingen websites maken. Kees Vermeulen van het CPOV in Veenendaal heeft nu een cursus gemaakt met het programma Nvu voor basisschool De Ceder. Bekijk de handleiding (PDF)...

 

 
COS-awards nieuwe stijl
Naar boven

Ga naar de website van COS-awards.Computers op School is een tijdschrift over computers voor scholen in het bo en in het vo. Elk jaar worden er zogenaamde COS-awards uitgereikt. Deze award kan men verdienen als de school winnaar is van een wedstrijd. Dit jaar is het bo aan de beurt met het thema Actief leren met beelden (volgend jaar is het vo weer aan de beurt). Een deskundige jury wijst de winnaars aan van de eerste, tweede en derde prijs. De eerste prijs is een bedrag van maar liefst € 750,00 plus prijzen in natura zoals printers, scanners en fotopapier. Ook de tweede en de derde prijs bestaan uit geldprijzen + prijzen in natura. De inzendingen dienen uiterlijk 20 mei 2005 binnen te zijn. De winnaars worden in de loop van november bekend gemaakt. Lees meer...

 

 
Pas op voor Bropia-A virus
Naar boven

MSN-ers kunnen de klos zijn van het nieuwe virus Bropia-A. Zonder dat de chatter het in de gaten heeft, verspreidt het virus zich via de contactlijst van MSN Messenger. Een kwaadwillende kan via een 'achterdeur' de controle van de computer overnemen.
Lees meer bij virusbestrijder Symantec...

Lees meer op Webwereld...

 

 
Leermiddelen nodig?
Naar boven

Ga naar de site van EducatheekZiet u door de bomen het bos niet meer v.w.b. leermiddelen? Educatheek voorziet in een behoefte. Op deze site kunt u leermiddelen bestellen bij kleine en grote leveranciers (op dit moment alleen voor het VO). De site is gestart door 2 net afgestudeerde docenten aan de lerarenopleiding aardrijkskunde.

 

 
Wie wordt de beste MBO-er?
Naar boven

Ga naar de website van ECABO (skills)In maart bij de landelijke beroepenwedstrijd van Skills Masters in het Rotterdamse Ahoy wordt de uitslag bekend gemaakt. De regionale voorrondes voor de opleidingen ict-beheerder en directiesecretaresse/managementassistent worden deze maand georganiseerd door vijf ROC's en ECABO. Klik op het logo voor meer informatie over de Skills.

 

 
ICT-vergoeding 2005
Naar boven

Het Ministerie van Onderwijs, afdeling ICT onderwijs, heeft een nieuw overzicht gepubliceerd van de gelden die scholen kunnen besteden aan ICT. Het BO kan een deel van de beschikbare gelden voor de materiële instandhouding van de school naar eigen inzicht gaan inzetten voor ICT-doeleinden. Per basisschoolleerling is een vergoeding voor ICT beschikbaar van € 75,47 en een vast bedrag van € 1.500,00 per school. Voor het VO geldt het volgende. De ict vergoeding is niet zichtbaar opgenomen in de exploitatiekostenvergoeding . De middelen voor het continueren van de ICT voorziening op de scholen en de aansluiting op het internet worden uitgedrukt in een bedrag per leerling: voor 2005 respectievelijk € 57,86 en € 18,00. Voor het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie zijn er geen aparte geldstromen meer. De beschikbare middelen, resp. € 29,6 miljoen en € 3,7 miljoen zijn toegevoegd aan de lump sum vergoeding van de instellingen. Lees overzicht... (Word-document).

 

 
SMS-taal
Naar boven

Ga naar de website van SMS & MSN taalBegrijpt u uw leerlingen nog wel als ze een opstel schrijven? Wat te denken van AJBWIB (als je begrijpt wat ik bedoel) of HOSU (hou op schei uit)? Daarom is er nu SMS & MSN taal, een on-line woordenboek voor SMS en MSN. Bezoekers kunnen ook suggesties insturen.

 

 
Hoge BTW-tarief op educatieve CD-roms?
Naar boven


Joop Wijn

 

Ga naar de website van Stichting ICT op schoolStaatssecretaris Joop Wijn van Financiën vindt dat educatieve CD-roms die bij onderwijsboeken geleverd worden, belast moeten worden met het hoge BTW-tarief van 19%. Stichting ICT op school is hier fel tegen en pleit voor het beschikbaar stellen van de inhoud op Internet. Nu wordt er een drempel opgeworpen v.w.b. het gebruik van nieuwe technologieën op school. De stichting is van mening dat voor alle educatieve content het lage BTW-tarief van 6% zou moeten gelden. Lees het persbericht...

 

 
Google komt met zoekmachine voor scholieren
Naar boven

Ga naar Google ScholarZoekmachine Google heeft een betaversie van een zoekmachine speciaal voor scholieren op de markt gebracht. Vooralsnog is die alleen nog in het Engels en kan er alleen gezocht worden in tekstdocumenten. Plaatjes zoeken moet nog met de gewone zoekmachine.

 

 
Webplek voor scholieren
Naar boven

Ga naar de webplek Digitale MediaKennisnet biedt al enige jaren webplekken voor scholieren aan. Eén van die webplekken is Digitale Media. Op deze webplek kunnen scholieren informatie vinden over hoe ze een werkstuk, website of presentatie kunnen verfraaien. Elke week wordt de webplek voorzien van nieuwe tutorials, tips en trucs op het gebied van plaatjes, geluid en film bewerken.

 

 
Inschrijven voor ThinkQuest kan nog tot 1 februari
Naar boven

Ga naar de website van ThinkQuestDe webstrijden van ThinkQuest groeien enorm in populariteit. U heeft nog ruim 2 weken om in te schrijven voor de komende editie. Met uw klas kunt u meedoen aan ThinkQuest Junior. Met collega's kunt u een website maken voor het BO of VO. U schrijft zich dan in voor ThinkQuest Docent & Student. Naast de kwantiteit stijgt ook de kwaliteit van de ingezonden websites.

 

 
BO en VO in Leiden straks op glasvezel
Naar boven

De Leidse Universiteit gaat het BO het VO in Leiden helpen om supersnel te kunnen internetten via glasvezel. In december vorig jaar is er een stichting opgericht die dit gaat bewerkstelligen. Participanten zijn de gemeente Leiden, ROC Leiden en internetaanbieder SURFnet. Alle Leidse basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs alsmede de gemeente Leiden zullen op het glasvezelnetwerk (25 km kabel) worden aangesloten. Lees meer...

 

 
NOT in de jaarbeurs in Utrecht
Naar boven

Ga naar de website van de NOTVan 25 januari t/m 29 januari a.s. vindt de tweejaarlijkse Nationale Onderwijs Tentoonstelling plaats in Utrecht. Het evenement is een uitstekende gelegenheid om u op de hoogte te stellen van de laatste nieuwtjes op het gebied van onderwijs. Op woensdag 26 januari zal de Nationale Onderwijsprijs worden uitgereikt. Bekijk activiteiten...

 

 
Prachtige bronnen voor het onderwijs
Naar boven

Onder deze titel komen binnenkort echt prachtige bronnen voor het onderwijs vrij. Duizenden fragmenten binnenkort online voor het onderwijs. Blikken vol beeld en geluid op de plank bij de publieke omroepen. Of de archieven van het Polygoon Journaal. Dat zijn prachtige bronnen voor leraren en leerlingen. Voor boeiend en beeldend onderwijs! Lees meer...


 
Veel TV en Internet: slecht of niet?
Naar boven

Onder bovengenoemde titel verscheen in Intermediar in november vorig jaar een artikel hierover. De huidige generatie jongeren groeit op met TV en Internet. Het is al heel gewoon geworden. Kan dat nu kwaad? Volgens hoogleraar Patti Valkenburg van Kind en Media van de Universiteit van Amsterdam ligt het er maar aan hoe je er naar kijkt. Zij schreef hier een artikel over waarin o.a. de volgende zaken aan de orde komen:

  • Zijn er verschillen tussen het internetgebruik van jongens en meisjes?
  • Is voor de tv hangen slechter voor kinderen dan uren op het internet rond te waren?
  • Veel ouders maken zich zorgen over het internetgebruik van hun kinderen. Terecht?
  • Is msn’en slecht?
  • Gaat veel internetten ten koste van gezinsrelaties?

Lees het artikel... (PDF)

 

 
Spammers beboet
Naar boven

Ga naar de website van SpamklachtNog een berichtje uit 2004. OPTA, de telewaakhond, heeft eind 2004 enkele forse boets uitgedeeld aan spammers. Aan één persoon werd een boete uitgedeeld van maar liefst 42.500 euro. Deze persoon was betrokken bij vier spamverzendingen. De tweede boete werd uitgedeeld aan een bedrijf dat spam verstuurde. Met 25.000 euro kwam dit bedrijf er vanaf. Een bedrijf uit Etten-Leur kreeg een boete van 20.000 euro omdat het spamberichten per sms verstuurde. De boetes werden gegeven op basis van klachten op de site van Spamklacht. Op deze site kunt u uw spamklachten kwijt. Lees meer ...

 
Microsoft introduceert betaversie van anti-spywareprogramma
Naar boven

Download betaversieNog een berichtje uit 2004. In navolging van talloze andere bedrijven komt Microsoft met zijn eigen anti-spywareprogramma. Het programma zoekt o.a. in het register en op de harde schijf naar spyware. De download is ruim 6 mB groot. Klik op het logo om naar de downloadpagina te gaan.